North Tower

Barren space between sidewalk and Roppongi Hills

どうして六本木ヒルズの入り口は死んでいるのだろう?

Why is the entrance to Roppongi Hills so ugly and uninviting?

Every time I walk from the subway into Roppongi Hills I am shocked at the extremely ugly first view of this mega-complex. In addition to the elevated freeway, pedestrians are greeted by this horrendous, wide, astroturf-covered dead space in front of Roppongi Hills North Tower.

How could this make people want to enter Banana Republic? And what does this say about Mori Building’s vision for integrating their properties into their neighborhoods and communities? I feel that this forgotten and dirty space implies that the real landscape only begins at the podium level and that the North Tower is not of equal status to the rest of the complex, despite being in the front. It’s as if they imagine that their important customers enter the complex only by car.

This lack of respect for pedestrians, neighbors, and context is completely unnecessary. The smallest gesture would improve this space and make it more inviting and alive. If Mori Building reads this post, I hope they will consider improving this entryway to their otherwise well landscaped property. If anything, improving the entrance might also provide an opportunity to consider how to extend their landscape ideas further out into the neighborhood, creating connections with other shops and residents, and building a larger and healthier eco-system that would benefit Mori and their neighborhood.

Last night I attended the last Pecha Kucha Tokyo of the zeros decade, one block west of Roppongi Hills, and remembered that I had taken this photo weeks ago. Each time I am shocked as if for the first time. Outside of the expensive office towers and glittering malls, I wonder how such an ugly neighborhood can be attractive to multinational companies and foreign ex-pats.